Consumentenreview: Widex Moment

Consumentenreview: Widex Moment

Janneke van HoorStyle heeft in deze video de Widex Moment 440 mRIC D – Oplaadbaar uitgeprobeerd. In deze blog een samenvatting van de video.

De uitblinkers

“Voor mij was de kwaliteit en verwerking van het geluid samen met de Moment App het beste van dit hoortoestel.”

De uitblinkers van de Widex Moment hoortoestellen waren de app en het geluid. Janneke is erg enthousiast geweest over de kwaliteit en verwerking van het geluid in verschillende omgevingen. Ze heeft gedurende periode totaal geen hinder ondervonden van deze hoortoestellen. Daarnaast is de uitgebreide kleurkeuze een leuke extra.

De andere uitblinker is de Widex Moment App. Een app met veel mogelijkheden; een mooi vormgegeven app waar alles duidelijk beschreven is. De app is niet alleen handig voor de bediening van de hoortoestellen, maar ook een informatiebron voor hoe de techniek van de hoortoestellen nu precies in zijn werk gaat. Daarnaast heeft het ook leuke functies om de app te personaliseren; Het veranderen van kleuren of toevoegen van eigen foto’s.

Vormgeving & kleur

De Widex Moment is beschikbaar in 13 verschillende kleuren, waaronder ook discrete kleuren zoals roze. De hoortoestellen zien er niet anders uit dan anderen. Het design is vlak en compact en vallen goed achter het oor. Dit maakt het comfortabel.

De receiver/luidspreker van het hoortoestel heeft een nano coating. Dit beschermt tegen vochtschade. Het uiteinde van de receiver is van roestvrijstaal. Hierdoor is het robuuster en kan het minder schade oplopen. Voorheen was dit uiteinde altijd van plastic.

Audiologische techniek

De techniek van de hoortoestellen staan voor het maken van het meest pure geluid. Dit probeert Widex waar te maken met een speciale technologie: “SoundSense Adapt”. Dit laat het hoortoestel leren van omgevingen en situaties waar de drager zich bevindt. Het hoortoestel wordt steeds een stukje slimmer en kan zich steeds beter aanpassen bij terugkerende omgevingen. Daarnaast is de verwerkingssnelheid van geluid erg indrukwekkend. De verwerkingssnelheid van luidspreker tot ontvanger bedraagt 0,5 milliseconden. Het geluid komt vrijwel tegelijk in beide oren binnen. Dit samen creëert het meest pure geluid.

“Ik heb dit ervaren tijdens het instellen van de hoortoestellen met mijn eigen stem. Vaak is mijn stem te luid of te schel. Vaak is er dan vertraging op geluid en komt het later binnen. Dat heb ik bij deze hoortoestellen niet ervaren. Mijn eigen stem klonk direct natuurlijk!”

Windruis

De hoortoestellen hebben een windruisonderdrukking en dempen windruis in ongeveer alle situaties.

“Op de fiets of op het strand ontkom je niet aan windruis. Het wordt zeker gedempt, maar niet overal. Een gesprek voeren op de fiets wordt hierdoor wel wat ingewikkelder.”

Muziek

De Widex Moment heeft een speciaal muziekprogramma. Volgens Widex zou het dezelfde muziekbeleving moeten hebben als een gewone koptelefoon. In combinatie met de app kunnen verschillende muziekstijlen herkend worden, zoals popmuziek of klassiek. Het hoortoestel is echt geschikt voor een muziekliefhebber.

“Ik heb vaak muziek geluisterd en de klanken klinken heel erg goed. Dit is echt iets voor de muziekliefhebber. Ik moet wel zeggen dat in situaties met rumoer, ik meer een voorstaander ben van een koptelefoon.”

App

De Moment App is veelzijdig, duidelijk, gebruiksvriendelijk en ziet er mooi uit. Het heeft dan ook veel functies; Het kiezen van geluidsprofielen voor verschillende situaties of bepalen vanuit welke specifieke richting je het geluid wil versterken. Dit kan op plekken met meer ruis handig zijn. Ook kun je direct het batterijpercentage zien en doormiddel van GPS de hoortoestellen terugvinden.

Naast het bedienen van de hoortoestellen is de app ook een informatiebron. In de app kan men terecht voor korte instructievideo’s of leren over de werking van geluid of hoortoestellen.

Op het gebeid van personalisatie biedt de app ook mogelijkheden, zoals het instellen van je favoriete kleur of het toevoegen van eigen foto’s aan bepaalde profielen.

Betreft connectiviteit kunnen Apple-apparaten direct streamen met deze hoortoestellen. Android-apparaten kunnen dit niet. Deze apparaten moeten beschikken over minimaal Android 10 en ondersteuning van het ASHA-protocol.

“Persoonlijk vind ik dit een van de beste apps die ik heb gebruikt. Het ziet er mooi uit en is heel gebruiksvriendelijk. Het laat zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.”

Oplaadbaarheid

De hoortoestellen hebben een batterijcapaciteit van 16 – 20 uur. Het volledig opladen van de batterij duurt maximaal 4 uur. De batterij kan ook binnen 30 minuten opgeladen worden voor 4 uur gebruik.

Janneke heeft de oplader met droogfunctie gebruikt. Deze oplader reinigt de hoortoestellen tijdens het opladen. De normale oplader doet dit niet. Beide opladers moeten altijd voorzien zijn van een stopcontact. De hoortoestellen hebben geen contactpunten en zijn volledig afgesloten. Dit verkleint de kans op vochtschade.

“De oplader met droogfunctie is ideaal, alleen maakt het een zoemend geluid. De oplader is voor mij daarom niet geschikt voor in de slaapkamer en staat daarom in de badkamer. De normale oplader maakt dit geluid niet. Voor mij persoonlijk was het zoemen geen hinder.”

Online aanpassen

Het online aanpassen van deze hoortoestellen gaat wat anders dan normaal; Dit gebeurt via een apparaat dat om je nek hangt. Widex heeft hiervoor gekozen, omdat de wijze van afstelling identiek is aan de afstelling in een hoorcentra met de audicien.

Accessoires

De hoortoestellen kunnen gekoppeld worden met een microfoon of TV-adapter. De microfoon helpt bij het verstaan van spraak in complexe situaties. Het is een externe versterkt op de hoortoestellen. Met de microfoon is het ook mogelijk om direct te telefoneren.

De TV-adapter verbindt de hoortoestellen direct met de televisie. Hierdoor hoeft men minder inspanning te leveren tijdens het televisie kijken. Een handige uitbreiding.

“De TV-adapter is een ideale uitvinding. Zorgt voor minder luisterinspanning en de omgeving is nog hoorbaar. Het design is zo gemaakt dat het eigenlijk wel bij ieder interieur past.”

> Bekijk de hoortoestellen hier en probeer ze vrijblijvend uit.