Mask Mode; dé nieuwe functie van Starkey, Signia en ReSound

Mask Mode; dé nieuwe functie van Starkey, Signia en ReSound

Aanleiding introductie

Het motief voor het ontstaan van deze nieuwe modus is, omdat de mondmaskers en de ‘1,5 meter regel’ het moeilijker maakt voor de spraakverstaanbaarheid voor iedereen met een gehoorverlies. Echter hebben niet alleen de mensen met een gehoorverlies last van een vermindering van de spraakverstaanbaarheid, ook mensen zonder gehoorverlies horen 30% minder dan normaal. We kunnen dan wel concluderen dat mondmaskers niet echt een positief effect heeft op de spraakverstaanbaarheid van mensen. Daarnaast bedekken deze mondmaskers niet alleen de mond, maar maken zij ook de visuele toespraken van een persoon onzichtbaar. Een simpele glimlach, maar ook het liplezen wordt haast onmogelijk gemaakt. Dit maakt het in rumoerige situaties, zoals het voeren van een gesprek in een volle trein tijdens het spitsuur er zeker niet comfortabeler op.

Starkey Mondkapjesmodus

Starkey heeft in haar Thrive Hearing Control App de “Mask Mode” toegevoegd, om mensen met een mondmasker beter te verstaan in elke situatie. Echter is de Mondkapjesmodus van Starkey niet beschikbaar voor alle Livio-hoortoestellen. Enkel de Livio Edge AI-hoortoestellen beschikken over deze nieuwe functie. Hiervoor heeft Starkey gekozen, omdat deze hoortoestellen al zeer effectief zijn in het oplossen van spraakverstaanbaarheidsproblemen in combinatie met kunstmatige intelligentie. De “Mask Mode” past hier dan ook goed bij.

Mask Mode is eenvoudig te activeren door simpelweg met één of twee tikjes op het hoortoestel te tikken (tap-control). De Edge-modus wordt dan geactiveerd en zal automatisch de omgeving scannen en het mondmasker detecteren. Het hoortoestel bereidt zich automatisch voor op situaties met spraak en mondmaskers, waarbij de spraakverstaanbaarheid niet verloren gaat en het rumoer zo veel mogelijk op de achtergrond blijft.

De nieuwe functie is ook beschikbaar voor de Livio Edge AI IHO – Oplaadbaar. Ook erg handig, omdat de touwtjes van het mondmasker niet in de weg zullen zitten met het hoortoestel.

Signia Mondkapjesmodus

Signia heeft net als Starkey in de nieuwste versie van haar Signia App een speciale knop ontwikkeld, waarmee “Mask Mode” eenvoudig met één druk op de knop te activeren is. Deze functie is beschikbaar voor alle Signia Xperience hoortoestellen met Bluetooth verbinding. De nieuwe functie is te herkennen aan het gezichtsmaskerpictogram (rechtsboven naast de volumeregelaar in het reguliere hoorprogramma). De mondkapjesmodus zal tijdens de gehele duur van de coronaviruspandemie beschikbaar zijn voor alle gebruikers van een Xperience hoortoestel. 

ReSound Mondkapjesmodus

Ook ReSound biedt het nieuwe “Mask Mode” aan in hun nieuwste hoortoestel; de ReSound ONE (M&RIE). Wat echter de mondkapjesmodus van ReSound anders maakt dan die van Starkey en Signia, is dat de audiciens via de hoortoestelinstellingen de geluidsverstoringen door mondmaskers eerst moeten compenseren. De nieuwe instellingen kunnen eenvoudig en in comfort op afstand worden geïnstalleerd, door uw audicien.

Heeft jouw hoortoestelmerk de mondkapjesmodus nog niet?

Het is nog onbekend of merken, zoals Oticon, Widex en Phonak met de mondkapjesmodus komen in hun eigen apps. Alhoewel verwacht ik zeker dat zij zullen volgen, aangezien de regels tot het verplicht dragen van een mondmasker steeds dichterbij komt in Nederland. Houd het artikel in de gaten voor updates die wellicht handig kunnen zijn voor jouw hoortoestel.